Verborgen Wijngaard

Het begon met Marcel. Hij wilde wijn maken, maar had geen druiven. Een oproepje op Facebook veranderde dit snel. Of mensen overtollig tuinfruit hadden? Jazeker! Wanneer kun je komen plukken? Of zal ik zelf even wat kratten brengen? Het initiatief wordt opgepikt door de lokale media en Marcel wordt geïnterviewd door Wesley Hoek van Studio Alphen.

En daar zijn de eerste druiven. Jerien komt ook aan boord, want zij vindt ook van alles leuk. Heeft ze eindelijk weer iets aan haar biochemische kennis bij het bepalen van de zuurgraad of het berekenen van het suikergehalte. En haar plezier in het druivenplukken is net zo groot als bij het jaarlijkse bramen plukken in augustus.

Maar eerst badkuipen vol druiven sorteren en wassen. De groene er uit. Steeltjes weg. Rupsen, slakken en spinnetjes vluchten uit de badkuip en kruipen over het plafond. Natuurlijk gaat er ook van alles mis en verdwijnt het een en ander door de gootsteen. Maar we blijven proberen en ja hoor, de routine komt er in. We hebben zowaar een 2-persoons productiestraat ingericht en de handigheid en routine begint steeds meer vorm te te krijgen.

En plots hebben we een slaapkamer vol gistingsflessen, waar we boven staan te snuiven.  Ruik ik al rotte eieren? Of ‘muis, paard’ of ‘pleister’ (ja er gaat een wereld voor ons open, wat er allemaal geroken kan worden). Maar na een tijdje ruiken we vooral een hele lekkere rosé!

De maanden daarna hevelen we een paar keer en in maart wordt alles gebotteld. Met een heuse kurk en een etiket. Studio Alphen wil ons resultaat graag proeven en het valt goed in de smaak. En voor ons smaakt het ook naar meer! Wat geeft het veel positiviteit en energie, al die mensen die gewoon mee willen doen, die blij zijn dat er iets leuks gebeurt met hun druiven en die met alle plezier hun lege wijnflessen tot bij onze voordeur komen brengen.

En hoe leuk is het om dit samen met anderen uit te kunnen breiden en onze gezamenlijke druiven uit De Verborgen Wijngaard van Alphen aan den Rijn om te zetten in een heerlijke unieke wijn uit onze eigen Gemeente.

https://www.verborgenwijngaard.nl/