Stichting Voedzaam Land gaat cranberries telen bij land van Ons in Oud Ade

Begin 2023 start er In de Vrouw Venne polder in Oud Ade een nieuw project met cranberries. Dit project wordt uitgevoerd door de stichting Voedzaam Land. De uitgangspunten van de stichting Voedzaam land passen uitstekend bij die van Land van Ons. Immers, natuurinclusieve teelt, aandacht voor een gezonde bodem, het bevorderen van veerkrachtige ecosystemen en de biodiversiteit, zijn zowel voor Land van Ons als voor de stichting Voedzaam Land belangrijke kernwaarden.

Waarom juist cranberries

Op een voedselpark in Alphen aan den Rijn hebben wij (Joost Mentink en Joost Lalau) vanaf maart 2020 ervaring opgedaan met het telen van cranberries. Op een klein perceeltje van ongeveer 80 m² hebben we 5 verschillende cranberry cultivars aangeplant, luisterend naar prachtige namen als Stevens, Pelgrim, Early Black en Franklin.

Dit seizoen hadden we al een leuke opbrengst van zo ongeveer 50 kg. De eerste jam, compote en chutney is er al van gemaakt en…… het is ongelofelijk lekker! Natuurlijk hebben we ook een deel van de oogst ingevroren en gedroogd.

We kiezen ervoor om juist op deze locatie cranberries te gaan telen vanwege de matig zure bodem. Dit is ideaal voor de cranberryplant die optimaal groeit bij een pH tussen de 4.5 en 5.5. Op het perceel waar we gaan telen is de pH zo rond de 5. Beter kan dus haast niet.

Wat wij ook belangrijk vinden is het duurzame karakter van de cranberry plant: ze kunnen namelijk meer dan 50 jaar oud worden en zo dus vele jaren vrucht dragen.

Waarom belangrijk als project

Met dit project willen we aantonen dat ook in Nederland in het veenweidegebied cranberries op een bedrijfseconomisch verantwoorde wijze geteeld kunnen worden. Op grond van onze eerdere ervaringen met het proefproject in Alphen aan den Rijn hebben wij daar alle vertrouwen in.

Wij denken dat dit project onder andere belangrijk is voor het bevorderen van lokaal geteeld gezond voedsel en korte ketens. Waar nu het grootste deel van de cranberries nog wordt ingevlogen vanuit Amerika, Canada en Chili, zal mogelijk in de toekomst aan een behoorlijk gedeelte van de binnenlandse vraag naar cranberries door Nederlandse telers kunnen worden voldaan.

Cranberries gezond

Cranberries zijn heel gezond. Zo bevatten ze bijzonder veel vezels, wat natuurlijk goed is voor de darmwerking en er ook voor zorgt dat je langer verzadigd bent. Wat vitamines en mineralen betreft, bevatten cranberries veel vitamine C, vitamine A, kalium, foliumzuur, magnesium, calcium en ijzer.

Cranberries worden bovendien vrij algemeen toegepast bij het voorkomen van urineweginfecties. Mogelijk hebben cranberries ook nog een positief effect op het cholesterolgehalte in je bloed en je maagslijmvlies.

Nog even wachten op de oogst

Tijdens de laatste informatiebijeenkomst voor omwonenden hebben alle aanwezigen al kunnen proeven van de jam, de compote en de gedroogde cranberries. Ze waren verrast door de heerlijke en heel speciale smaak. Ook kregen ze allemaal een cranberry plant mee om thuis aan te planten. Het was heel leuk om het enthousiasme van de omwonenden te zien. We schatten in dat we de eerste oogst zullen hebben over zo’n 2 jaar. Dan zijn er dus echte Land van Ons cranberries te krijgen in Oud Ade!

Tot dan!

Geplaatst in Nieuws.