Fruitbomen Schatkamer van Matilo

Hier vind je beschrijvingen en informatie over enkele fruitbomen die we kweken in de Schatkamer van Matilo.

Meloenpeer, Zwitserse Bergamotte of Schweizer hose

De “Schweizerhose” werd in Zwitserland reeds in de jaren 1800 meermaals vermeld en de oorsprong ervan gaat vermoedelijk terug tot de 17e eeuw. Verschillende vermoedens zeggen dat dit ras ook al zo’n 400 jaar oud is en dat het een mutatie is van de “Long Autumn Pear” uit Frankrijk.

Ook bij andere perenrassen kan mutatie leiden tot het ontstaan van verschillende strepen, maar die verdwijnen vaakweer door terugmutatie – maar niet bij de “Schweizerhose”.

De speciale naam “Zwitserse broek” komt van de eveneens gestreepte broek van de Zwitserse Garde in het Vaticaan. Het ras “Zwitserse broek”, dat zeldzaam is geworden, is de afgelopen tien jaar opnieuw vermeerderd uit een paar bomen dankzij financiering door de staat. Daardoor is hij nu steeds meer verkrijgbaar en werd hij in 2011 zelfs gekozen tot perenras van het jaar in Zwitserland.

De peer “Schweizerhose” is een herfstpeer en is rijp tussen september en oktober. De vruchten zijn stevig tot kort voor de oogst, maar vallen dan af en moeten dus tijdig worden geoogst. Na de oogst kunnen de peren enkele weken worden bewaard, maar ze smaken het best rechtstreeks van de boom. Wie de Schweizerhose-peer niet direct wil eten, kan hem ook verwerken tot sap of gebruiken als mooie decoratie.

De peer “Schweizerhose” wordt gewoonlijk niet aangetast door ziekten of plagen, aangezien het ras als zeer robuust wordt beschouwd of althans geen vatbaarheid bekend is.

Mespilus germanica ‘Delice des Vannes’
Een krachtig groeiende mispelvariëteit, die gewoonlijk 4-6 m hoog wordt, met een ronde, spreidende vorm. Hij bloeit in het voorjaar met witte, enkele bloemen met wijd verspreide bloemblaadjes. Vruchten rijpen in de herfst – relatief groot, bolvormig, bruin. Aanvankelijk hard, na vorst worden ze zacht, aromatisch en zeer smaakvol. De variëteit werd gefokt in Frankrijk, in de botanische tuin in Vannes. De naam van het ras betekent: ‘delicatessen uit Vannes’.

Vereisten: Mispel ‘Delice des Vannes’ heeft geen specifieke eisen, hij groeit het beste in bodems die geschikt zijn voor de meeste planten, d.w.z. vruchtbaar, rijk en doorlatend, met een licht zure tot neutrale reactie. Hij verdraagt de vorst goed, maar vanwege het risico op uitdroging en ijzige wind is het de moeite waard om hem op een rustige plek te planten.

Toepassing: Een zeer vruchtbare en betrouwbare variëteit, zelfs aanbevolen voor commerciële gewassen, hoewel hij uiteraard perfect zal functioneren in de huistuin, maar ook in een park en stedelijk groen. Hij is vooral decoratief tijdens de bloeiperiode en wekt ook grote belangstelling tijdens de vruchtzetting, omdat hij – net als andere mispels – in Nederland nog weinig bekend is. Zowel de sierwaarde als de ongetwijfeld smakelijke vruchten die bruikbaar zijn voor conserven maken de mispel ‘Delice des Vannes’ de moeite waard.

Prunus domestica ‘Opal’
Prunus domestica ‘Opal’ is één van de bekendste en populairste pruimen van Nederland. De grote paarse pruimen en sterk groeiende bomen zijn een aanwinst voor elke pruimen liefhebber.

De vrucht
De Opal heeft een vrij grote ronde vrucht. De pruim is heerlijk zoet en sappig. De schil van een gerijpte pruim is rondom donkerblauw tot paarsrood. Opal is geschikt om uit de hand te eten, maar is ook erg geschikt voor alle soorten verwerking van taart tot jam. Afhangend van het weer zijn de pruimen te plukken vanaf mid of eind juli. Pruimen kun je niet bijzonder lang bewaren, maar ze kunnen prima een paar dagen in de fruitschaal liggen.

Bestuiving
Opal is een zelfbestuivend ras, je hebt dus niet per se een andere pruimenboom nodig voor bestuiving.

Bijzonderheden
• Opal is de bekendste en één van de populairste pruimen van Nederland.
• Vrij jonge soort, die in 1946 in Zweden ontstaat uit een kruising van twee andere pruimen.