Inleiding

Zelf paddenstoelen kweken is leuk, leerzaam, eenvoudig en vooral heel erg lekker. Paddenstoelen
zijn bovendien gezond. In deze workshop laat Joost Mentink van Stichting Voedzaam Land zien hoe
paddenstoelen op boomstammetjes gekweekt worden. Een methode die door Japanners en
Chinezen al meer dan 1000 jaar succesvol wordt toegepast.
In deze workshop werken we met shiitake en grijze oesterzwam. Joost toont hoe hij stammetje van
eik, beuk of esdoorn met ‘paddenstoelenbroed’ inent en geeft informatie over andere eetbare
soorten en hoe je aan ‘broed’ komt.
Naast Joost twee speciale gasten. Pip Gilmore teelt sinds 2000 diverse soorten paddenstoelen. Zij
vertelt over haar ervaringen, geeft tips en beantwoordt vragen. Michaela Smeyers is een enthousiaste
kok uit Alphen aan den Rijn en maakte voor deze workshop een speciaal recept. Er moet tenslotte
wel gegeten worden.

Zelf aan de slag?

We hebben stammetjes en broed voor circa 20 personen. Deze materialen zijn uitsluitend op
zaterdag 27 februari tussen 13.00 en 14.00 uur gratis op te halen bij de Iederenehoeve, Ridderbuurt
3, Alphen aan den Rijn. Let op: we kunnen geen stammetjes reserveren en op = op.

Online webinar

Let op! Met oog op de coronamaatregelen organiseren wij deze workshop online. Na aanmelding
sturen we enkele dagen voor de workshop via e-mail een link die toegang geeft tot de workshop.

Deelnemen

Om aan deze workshop deel te nemen, is minimaal een computer met internetverbinding en geluid
nodig. Alles werkt via de webbrowser. Extra software downloaden is dus niet nodig. Niet iedere
webbrowser werkt even goed, maar met de nieuwste versie van Google Chrome is de verbinding
optimaal.
Vragen stellen verloopt via het ingebouwde chatkanaal. Meepraten vereist een computer met
webcam en een microfoon. De meeste laptops en tablets zijn hier sowieso mee uitgerust. Het
webinar is ook te volgen met een mobiele telefoon.

Aanmelden
Meedoen? Meld u aan via deze link

Data / tijden / lokatie
– ophalen stammetjes 27 februari 2021 tussen 13.00 en 14.00 uur, Iederenehoeve, Ridderbuurt 3, Alphen aan den Rijn
– online webinar: 3 maart 2021 – 20.00 – 21.30 uur

Recept

Speciaal voor deze gelegenheid heeft topkok Michaela Smeyers uit Alphen aan den Rijn dit recept gemaakt met paddenstoelen. Je vindt het recept hier.

Boekje

Ter ondersteuning van de workshop, hebben we een beknopt boekje gemaakt. Je vindt het boekje hier.

Hand-out

Je vindt een hand-out hier.

Video

Je vindt de ondersteunende video hier.